}
Kombucha TakeBio

KOMBU + CHA = KOMBUCHA, czyli jak to z kombuchą było?

Kombucza pochodzi z Mandżurii (północno-wschodnie Chiny), gdzie jeszcze przed naszą erą była cenionym napojem o właściwościach energetyzujących i oczyszczających organizm. 
Źródłosłów napoju bierze się z połączenia imienia koreańskiego lekarza KOMBU, który sprowadził napój do Japonii i leczył problemy trawienne cesarza Inkyo) i CHA oznaczającego w języku japońskim tyle co „napój”.
Kombucza do Europy Wschodniej dotarła pod nazwą kwas Cainii, grzyb Cainii, japoński grzyb, a następnie kombucza. Na przełomie XIX i XX w. pod nazwą Heldenpilz (Kombuchaschwamm) dotarła do Europy Zachodniej, głównie do Niemiec. Do Francji sprowadzono ją w 1950 r. pod nazwą Funkochinese, a w 1960 r. w Szwajcarii uznano jako napój przynoszący podobne korzyści zdrowotne, jak w przypadku picia jogurtu.

Naturalny napój z grzybka japońskiego

Kombucza lub kombucha to napój ze słodkiej fermentowanej herbaty, który powstaje dzięki grzybowi herbacianemu scoby (symbiotyczny zrost bakterii kwasu octowego i drożdży), zwanemu inaczej grzybkiem japońskim.

Kombucha uzyskiwana jest poprzez umieszczenie grzybka SCOBY w naparze z herbaty z dodatkiem ekologicznego cukru. Pożywką dla grzyba, który rozrasta się poprzez tworzenie kolejnych warstw, jest rozpuszczony w herbacie cukier. Podczas tego procesu herbata zaczyna fermentować, wytwarzając kwas węglowy, dzięki któremu kombucha jest lekko gazowana, i alkohol – napój może zawierać od 0,2%  do 5% alkoholu. Smak napoju zmienia się ze słodkiego w kwaśny.  Proces fermentacji trwa od 4 do14 dni, w tym czasie SCOBY potrafi „wchłonąć” aż do 95% cukru zawartego w naprze. Im dłużej grzybek trzymany będzie w roztworze, tym bardziej octowy będzie napój.

KOMBUCHA - WPŁYW NA ZDROWIE

Niepasteryzowany żywy napój kombucha wzmacnia odporność i pomaga oczyszczać organizm, jest zdrowy, naturalny, smaczny i orzeźwiający. 

Kombucza wykazuje właściwości detoksykacyjne, chemoprewencyjne, przeciwutleniające, antymikrobiologiczne i przeciwgrzybicze oraz ogólnie wzmacniające.

Kombucza jest polecana w szczególności osobom starszym w celu wzmocnienia organizmu. Dzięki powstającym podczas fermentacji związkom bioaktywnym, napój ten charakteryzuje się właściwościami orzeźwiającymi, detoksykacyjnymi, a także korzystnie wpływa na pracę jelit (w zaparciach). Wzmacnia odporność organizmu na czynniki stresujące pochodzenia biologicznego, poprawia metabolizm węglowodanów i gospodarkę lipidową krwi.

Polecana jest również jako uzupełnienie diety:

  • dla osób dbających o zdrowe żywienie, utrzymanie właściwego ph
  • przy dużym wysiłku fizycznym dla sportowców
  • przy oczyszczaniu jelit
  • przy oczyszczaniu wątroby z toksyn
  • podczas diet odchudzających, przy postach zdrowotnych np. dieta wg Dr Dąbrowskiej
  • po terapii antybiotykowej, chemioterapii i radioterapii
  • w profilaktyce antynowotworowej
  • dla wzmocnienia układu odpornościowego
  • w problemach z działaniem układu pokarmowego (bakterie probiotyczne)

Przejdź do góry strony